Beugelongelukjes

Tijdens praktijkuren
Als er iets mis is dan is het raadzaam meteen contact op te nemen.
De receptioniste kan dan als het nodig is een afspraak geven zodat je meteen terecht kunt. Meld altijd zo precies mogelijk wat er stuk is of aan de hand is zodat we de benodigde tijd kunnen inplannen voor de behandeling.

In de avond, het weekend of tijdens de vakantie
Het overgrote deel van de klachten met de uitneembare en vaste beugel behoeven geen directe aandacht maar kunnen wachten tot de eerst volgende dag dat de praktijk weer open is. In onderstaand schema staat aangegeven wat je kunt doen bij de meest voorkomende klachten.

Wanneer het zo is dat de uitneembare beugel danwel de vaste beugel elastieken niet kunnen worden gedragen is het zaak zo snel mogelijk, tijdens openingstijden, contact op te nemen met de praktijk. Dus niet bij je eerst volgende consult aan ons vertellen dat je je beugel of je elastieken een dag na je laatste afspraak al niet meer kon dragen. Met name bij beugels is de kans groot dat wij de beugel dan niet meer passend kunnen krijgen of dat bij een retentie beugel je tanden al wat zijn teruggelopen. Er moet dan een nieuwe beugel worden gemaakt met alle kosten van dien.

Als er een klacht is, kun je eerst proberen er zelf iets aan te doen. Mocht er een reden zijn om toch de hulp van ons in te roepen: Bel dan de praktijk. Hier enige tips:

 


 Klacht                                                                                                  Remedie


 Een metaaldraad van de losse beugel is kapot.                           Beugel uitlaten en (na het weekend of de vakantie) bellen voor                                                                                                                     een afspraak. Meestal kan de beugel gerepareerd worden.

 

De uitneembare beugel drukt op het tandvlees.                      Beugel uitlaten en (na het weekend of de vakantie) bellen voor                                                                                                             een afspraak. Er moet iets van de beugel worden afgeslepen.


Er prikt een draad van de vaste beugel in de wang.          Doe er een bolletje was of suikervrije kauwgom op en bel (na                                                                                                           weekend of de vakantie) voor een afspraak. Als het weekend of                                                                                                           vakantie is, kan je de draad afknippen met een nagelschaartje.

 

Er is een plaatje (slotje) los.                                                              Als het niet erg stoort, kan je het laten zitten en bellen voor en

afspraak. Als het wel stoort, doe er dan een bolletje was of 

suikervrije kauwgom op en bel (na het weekend of de vakantie) voor een afspraak. Stop met het dragen van elastieken.


Er is een soort ketting (elastiek) losgeschoten.                     Knip het uitstekende stukje elastiek af en bel ( na het weekend of                                                                                                            de vakantie) voor een afspraak.


 

Er is een band om een kies los.                                                           Als je een buitenbeugel eraan vast moet maken: De buitenbeugel

niet meer dragen. Doe er evt. een beetje was of suikervrije

kauwgom op en bel (na het weekend of de vakantie) voor een afspraak.


Er is een retentiespalk los                                                                 Neem de eerstvolgende werkdag contact op met de praktijk.

Is de spalk alleen los en niet verbogen, dan kan deze waarschijnlijk makkelijk hersteld worden. Is de spalk verbogen en prikt deze in de tong, dan kan je het uitstekende deel eventueel afknippen of er een beetje was of suikervrije kauwgom op doen. De spalk zal dan waarschijnlijk helemaal vervangen moeten worden.